Miranda Wesselink is lijsttrekker van het CDA voro de waterschapsverkiezingen. Zij istrots op het Waterschap. Dat doet wat het moet doen, tegen zo laag mogelijke kosten. Maar, daarbij heeft het Waterschap wel hulp nodig. Ook van inwoners. Zo kan het Waterschap kosten besparen als we geen rotzooi in het toilet en de gootsteen gooien. En als we regenwater opvangen in een regenton. Het CDA wil mensen motiveren mee te doen. Onder andere via het fotoverhaal ‘Suus en het Waterschap’. Daarin geeft labrador Suus uitleg en tips via sociale media. Wist je bijvoorbeeld dat als we alle tuinen in Nederland optellen en iedereen 2m2 vergroent, dat we dan een stuk natuur ter grote van de Veluwe erbij krijgen? Daar kunnen we heel veel water in opvangen en vasthouden. Water dat we nodig hebben in droge tijden.
Het Waterschap zorgt al eeuwen voor droge voeten. Dat doet ze door dijken aan te leggen, dijken te verhogen, dijken te verstevigen en dijken te renoveren. Zoals de oudste dijk in ons gebied ‘de stenendijk in Hasselt’. Wat kun je zelf doen? Meedenken bij onderhoud van de dijken. Bijvoorbeeld via de Dijkdenkers of via Onze Dijk.
Droge voeten houden we alleen als het Waterschap de dijken goed controleert en onderhoud. Door graafschade van bevers, waterratten en honden te herstellen. En door te maaien. Want lang gras dat gaat liggen tast de kwaliteit van de grasmat en de sterkte van de dijk aan). Wat kun je zelf doen? Als je een hond hebt dan kun je ervoor zorgen dat de hond niet graaft.
Het Waterschap zorgt voor schoon water voor mens, dier en de natuur. Soms betekent dat ook het #bestrijden van natuur. In het water leven veel ‘#exoten’ die de andere waterplanten verdrukken. Onder meer in de Weerribben bestrijdt het Waterschap woekerende #waterplanten. Wat kan je zelf doen? Je kunt voorkomen dat exoten in het water terechtkomen. Gooi geen planten uit het #aquarium in de sloot.
We houden droge voeten door ruimte te geven aan water. In de uiterwaarden en in waterbergingen. Wat kan je zelf doen? In je eigen straat kun je ook ruimte maken voor water. Door samen met de buren waterkratten te plaatsen. Hiervoor kun je subsidie krijgen van het Waterschap of je gemeente.
Naast droge voeten zorgt het Waterschap ook voor voldoende water. Met de droge zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad en de komende jaren zullen krijgen, is het belangrijk om niet alleen water af te voeren, maar ook vast te houden. Dat kan via Stuwen en Gemalen. Wat kan je zelf doen? Je kan zelf water bergen in je tuin. Door tegels eruit te halen en te vervangen door plantjes.
Bij droogte houdt het Waterschap zoveel mogelijk water in de sloot. Dan kan het via de slootwanden in de grond zakken. De peilen staan bij droogte zo hoog mogelijk. Wat kan jezelf doen? Je kan zelf water opsparen voor droge periodes. Via een waterton.
Het waterschap bergt niet alleen zelf water, maar stimuleert ook inwoners om het te doen. O.a. met subsidies. Wat kan je zelf doen? Bekijk de subsidieregeling op de website van het waterschap. Bij WDOD is het de subsidieregeling Klimaatactief.
Ook gemeenten kunnen water bergen. Het Waterschap maakt hierover afspraken met gemeenten. Denk aan het aanleggen van wadi’s in wijken en groene pleinen. Wat kan je zelf doen? Als er in je wijk vergroent wordt, sluit je dan aan.
Water is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor de natuur en de gewassen. Het Waterschap zorgt dat de natuur en landbouw water krijgt. En in droge periodes kan er door boeren gesproeid worden. Wat kan je zelf doen? In droge periodes kun je zuinig zijn met water. Dan hoeft er geen sproeiverbod te komen.
De derde kerntaak van het Waterschap (naast droge voeten en voldoende water) is schoon water. Zodat de sloten, kanalen, meren schoon water hebben. Het waterschap zuivert het vieze water dat via de riolering naar de waterzuivering gaat. Wat kan je zelf doen? Gooi geen rommel in het toilet dat daar niet hoort. Denk aan vet. Het kost het Waterschap veel moeite en geld om vet uit het water te halen.
Wat doet het Waterschap eigenlijk? In 40 dagen laat ik dit zien in foto’s. Foto’s die ik heb gemaakt tijdens het wandelen met Suus. Onze jonge labrador. Als je het leuk vindt, dan neem ik je achter de computer, telefoon of tablet mee in het verhaal van ‘Suus en het Waterschap’ #SuusEnHetWaterschap #Fotoverhaal #WatDoetHetWaterschap
Het Waterschap controleert de kwaliteit van het water. Is het schoon genoeg om in te zwemmen? Is het water goed voor de vissen en de planten? En is het schoon genoeg om te gebruiken voor de landbouw? Wat kan je zelf doen? Opletten met medicijnen. Die spoel je niet door het toilet, maar lever je in bij de apotheek.
Bij hoosbuien kan het riool overstromen. Dat gebeurt bij de riooloverstort. En als dat gebeurt dan stroomt er viezigheid op straat, in de tuinen en de sloten. Met alle gevolgen voor het milieu. Het Waterschap probeert overstort te voorkomen. Wat kan jezelf doen? Je kan je regenpijp afkoppelen van het riool. Zodat er bij een hoosbui minder regenwater het riool in gaat.
Schoon water is van groot belang voor de dieren in de wei. In akkers en #weides is #afval uit den boze. Ook afval dat mensen en hun huisdieren achterlaten. Wat kan je zelf doen? Neem je afval mee na een #wandeling of #fietstocht. En houd je #hond aan de riem, zodat deze geen schade aanricht.
Het Waterschap heeft naast wettelijke taken ook maatschappelijke doelen. O.a. duurzaamheid. Daarom investeert ze in wind- en zonne-energie. OP haar eigen terreinen, maar ook bij burgerinitiatieven. Het doel is om in 2025 energieneutraal te zijn. Wat kan je zelf doen? Net als het waterschap investeren in lokale wind- en zonneparken.
Het is duurzaam om grondstoffen niet weg te gooien, maar opnieuw te gebruiken. Het waterschap doet dit bijvoorbeeld met maaisel. Als de dijken en oevers gemaaid worden dan wordt het maaisel niet weggegooid, maar gebruikt als compost of iets anders. Wat kan je zelf doen? Het is duurzaam om zuinig om te springen met water. Dus door in droge tijden water op te vangen in een bak en te gebruiken voor je planten.
Het Waterschap is partner van het #Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Hier worden #slootkanten ingezaaid met #bloemmengsels, #waterputten aangelegd en #boerenstuwen gebruikt om water vast te houden. Wat kan je zelf doen? Ook in de straat kan je bloemmengsels inzaaien. In #geveltuinen, in #boomspiegels of in #groenstroken.
Het Waterschap geeft #voorlichting op scholen, via #informatieborden en via films of documentaires, zoals Nederland onder water. Bij het beheer van water heeft het Waterschap namelijk iedereen nodig, juist daarom is voorlichting belangrijk. Wat kan je zelf doen? Lees de infoborden op de dijken en verwonder je over onze #waterwereld.
Als het Waterschap maait, dan doet ze dat gefaseerd. Eén kant van de #sloot wordt gemaaid, de andere kant niet. Zo kunnen #vissen altijd bij een oever schuilen. Wat kan je zelf doen? Laat blad liggen in je tuin. Dat is niet alleen prettig voor dieren, maar ook om water vast te houden.
Er zijn meer bloemen en dieren als de #oevers natuurlijk zijn. Steeds meer oevers worden door het waterschap ‘ontsteend’ en krijgen een natuurlijke vorm. Wat kan je zelf doen? Zorg voor natuur in je #tuin of op je balkon. Minder #stenen, meer groen. (Let op: hiermee starten we binnenkort een leuke winactie!)
Het Waterschap heeft oog voor #vissen. De waterkwaliteit moet goed zijn, maar het moet voor vissen ook mogelijk zijn om #stuwen en #gemalen op een veilige manier te passeren. Wat kan je zelf doen? Als je vist, kun je #lood in de ban doen. Lood is heel slecht voor de #waterkwaliteit.
Het Waterschap stelt #schouwpaden open voor publiek. Een schouwpad is een pad langs bijvoorbeeld een watergang. Medewerkers van een waterschap voeren de schouw uit, zij inspecteren een dijk, sluis, watergang of ander object. Hiervoor zijn de speciale schouwpaden gemaakt. Door de paden open te stellen voor publiek kunnen inwoners van het gebied lange #wandelingen maken op de mooiste #waterrijke plekken. Maar houd je aan de regels. Je bent op het terrein van iemand anders. Zorg dat je geen schade aanricht. En geniet van de omgeving!
Als het vriest, zet het Waterschap de #gemalen stil. Zo kan het ijs aangroeien en kan iedereen genieten van #ijspret en #schaatsen. Wat kan je zelf doen? Geniet van het ijs! En hoewel #schaatskoorts kan zorgen voor ongeduld: zorg dat het veilig is als je de ijzers onderbindt.
Water is te belangrijk om alleen aan het Waterschap over te laten. Het waterschap wil het beheer zoveel mogelijk samen doen met inwoners, boeren, bedrijven en organisaties. Inwoners worden bijvoorbeeld gestimuleerd om een #regenton aan te schaffen. Wat kan je zelf doen? Kijk op de website voor goede tips en subsidiemogelijkheden: www.wdodelta.nl/klimaat-actief.
Inwoners zijn ook de ogen en oren van het Waterschap. Als zij #wateroverlast melden, dan kan het Waterschap een ‘natte voeten kaart’ maken. En als zij veel #droogte zien, kunnen ze dat melden voor de #hittestress. Wat kan je zelf doen? Meld wateroverlast of extreme droogte.
Vrouwen bezetten op dit moment een kwart van de posities in de waterschappen. Dat kan beter, dat moet beter. Want onderzoek heeft aangetoond dat #vrouwen meer #resultaatgericht zijn dan mannen. Dat is een toevoeging voor de besluitvorming in het Waterschapsbestuur. Wat kan je zelf doen? Stem op een vrouw. Op de lijst van het CDA staan voldoende kundige dames op wie je kunt stemmen. Alleen niet op Suus… #watdoethetwaterschap #suusenhetwaterschap #internationalevrouwendag Stem op een Vrouw
Het Waterschap is goed voor water, mens en natuur. Maar wat is #natuur? Als je alle #tuinen in Nederland bij elkaar optelt en in elke tuin 2 vierkante meter vergroent, dan krijg je er een natuurgebied bij zo groot als de Veluwe. Het CDA vindt dat we in onze eigen achtertuin moeten beginnen. Denk je eens in hoeveel water we daar kunnen opvangen? Wat kan je zelf doen? Wees goed voor de natuur in je tuin.
Iedereen wil schoon water. Dat kost veel geld. Bijna 40% van de waterschapsbelasting gaat naar het zuiveren van rioolwater. Dat kun je zo laten. Of je kunt ervoor zorgen dat het afvalwater minder vuil is. Dat laatste wil het CDA: aan de bron vervuiling voorkomen. Wat kan je zelf doen? Spoel #medicijnresten niet weg maar lever ze in bij de apotheek. En vermijd agressieve (schoonmaak)middelen
Bijna 40% van de kosten van het Waterschap gaat naar het #schoonmaken van #afvalwater. Als we met z’n allen opletten wat we in het toilet of de gootsteen gooien dan kunnen we heel veel geld besparen. Gooi dus alleen de 3 p’s in het #toilet (poep, pies en papier). Het CDA wil veel meer #voorlichting op dit punt. Wat kan je zelf doen? Spoel geen #vet door de gootsteen, maar haal met een doekje eerst het vet eruit en gooi dat doekje in de prullenbak.
Het Waterschap gaat zorgvuldig om met dieren en planten (#biodiversiteit) door uitgesteld te #maaien. Dat betekent dat er pas gemaaid wordt als het echt niet langer kan wachten. Door te wachten kunnen #planten langer bloeien en kunnen #insecten langer nectar verzamelen. Wat kan je zelf doen? Wacht zelf ook zo lang mogelijk met maaien en #snoeien in je tuin.
Het Waterschap probeert wateroverlast te voorkomen door de oevers en de kades goed te onderhouden. Als er dan hoosbuien komen kunnen we met schotten en zandzakken de ergste overlast voorkomen. Wat kan je zelf doen? Je kan dijkwachter worden en bij hoog water helpen om zwakke plekken te herstellen.
De Waterschappen organiseren eens in de vier jaar #verkiezingen. Dan kunnen de inwoners van het gebied stemmen op een partij en kandidaat die vier jaar lang hun belangen gaat vertegenwoordigen. Op woensdag 15 maart 2023 heb je de mogelijkheid om je stem te laten horen. Wat kan je zelf doen? Vul de #stemwijzer in (die staat op de website van het Waterschap) en ga stemmen 15 maart 💚
Naast alle noodzakelijke taken zorgt het Waterschap ervoor dat we samen kunnen #genieten van water. Dat kan via #fietspaden en #wandelpaden op dijken en langs kanalen. Zo genieten veel mensen van de Zwolse IJsseldijk. Tip: Fiets eens een fietsroute van Waterschap Drents Overijsselse Delta: www.wdodelta.nl/fietsroute
Ook het eigen #wagenpark van het Waterschap slaat een duurzame weg in. Een deel van de auto’s, vrachtwagens en ander materieel is elektrisch of rijdt op #biogas. Wat kan je zelf doen? Je kunt zelf bewuste keuzes maken als het gaat om #vervoer. Er gaat natuurlijk niets boven de ‘benenwagen’ (volgens Suus) 😉